Sharyl Attkisson om den kunstige, betalte virkeligheten: full av løgn og propaganda

Sier navnet Sharyl Attkisson deg noe? Hvis ikke kan jeg ile til og si at hun er en fremragende amerikansk journalist, fem ganger Emmy-prisvinner. Hun er også mottaker av Edward R. Murrow-prisen for sin grundige, undersøkende journalistikk, og hun har forfattet to bøker som begge ble New York Times-bestselgere. I dag er hun vert for «Full measure», et nyhetsprogram som sendes søndager på amerikansk TV. Her serveres det reportasjer basert på kritisk undersøkende journalistikk med høy integritet. Utover dette har Attkisson jobbet i hele tredve år som korrespondent og anker i CBS News, PBS, CNN og lokal nyhetsformidling. Bare for å nevne noen av hennes meritter. Som vi skjønner er denne damen en gravende journalist med høy integritet og troverdighet.
Her skal vi se nærmere på hva Attkisson fant ut om et høyst dagsaktuelt tema, nemlig hvordan kopiøse mengder løgn spres i samfunnet. Massemedia står sentralt i dette bildet, og bakenfor massemedias nyhetsbilde lurer mektige samfunnsaktører og deres PR-krefter. Disse PR-kreftene produserer store mengder profitabel propaganda på vegne av sine klienter. Og nettopp her er det begrepet «astroturf» kommer inn i bildet.
Astroturf er et maskineri som konstruerer løgnpropaganda på vegne av store politiske og kapitalistiske aktører, og dette forkles som grasrotbevegelser. Vi snakker altså om en falsk grasrotbevegelse hvor aktører med enorme pengereserver til rådighet forsøker skjule sin egen rolle bak propaganda som manipulerer befolkningen i en bestemt retning. Astroturf kan skjule seg bak kommentarer og kontoer på Twitter og Facebook, altså noe som later til å være ordinære mennesker, eller «grasrota» om du vil. I realiteten er dette PR-krefter som produserer kommentarer på vegne av sine mektige klienter. Hva er vel bedre reklame enn når en privatperson uten interessekonflikter har prøvd ut et bestemt produkt, og roper ut at produktet er aldeles fantastisk? Ja, ikke bare én eller to privatpersoner, men mange. Astroturf er et formidabelt maskineri – en egen industri.
Astroturf kan også stå bak blogger som virker å være laget av helt ordinære mennesker på gata. Ja, faktisk har vi også eksempler på store nettsteder som i realiteten er astroturf. Ta f.eks. nettstedet snopes.com som er et nettbasert oppslagsverk. Dette nettstedet er et typisk eksempel på astroturf, og styres av aktører med en streng politisk agenda. Agendaen består i å beskytte myndigheter og storindustri mot velfortjent kritikk, noe som gjøres til fingerspissene hos snopes. Altså astroturf, kort og greit. Bare vit at dersom du leser oppføringer på snopes.com i god tro, er sjansen stor for at du blir forledet. I Norge har vi det pinlige foretaket faktisk.no, eid av gammelmedia og helt i samme gata som Snopes. Det virkelig morsomme her er at faktisk.no ble opprettet nettopp for å skulle korrigere feilinformasjon. Ha, ha, hvilken ironi.
Bare for å presisere ytterligere: Astroturf gjør at leserne tror det er den uavhengige grasrota som snakker, for dette gir gjerne skinn av større troverdighet. Målsetningen til astroturf er å forsøke å gi inntrykk av at det finnes bred oppslutning for (eller imot) en bestemt agenda, når dette egentlig ikke er tilfelle. Astroturf forsøker med dette å manipulere mennesker til å skifte mening, og det gjøres ved å framstille konkurrerende syn på saken som kontroversielle, sære og usmakelige.
Astroturf har flere skyteskiver for sin virksomhet, f.eks. nyhetsorganisasjoner de ikke liker, varslere som forteller den avslørende sannheten, politikere som tør spørre de tøffe spørsmålene, og journalister som har integritetens nådegave og tør å rapportere om alt dette. En ofte brukt strategi fra astroturf er å kaste så mye konfliktfylt informasjon ut i eteren, at leserne simpelthen overveldes og gir etter.
I denne sammenheng må folk skjønne at vitenskapelige studier ikke nødvendigvis er det folk flest tror det er. Slike studier finansieres, manipuleres og perverteres i dag av de samme pengesterke aktørene som gjerne ønsker å skape et marked for sitt produkt. Det er svært mange finurlige måter å manipulere studier på, som gjør at løgn framstår som forskning. Man må skjønne at dette skjer over en lav sko i dag. Storkapitalen har for lengst skjønt reklameverdien i å kunne hevde «studier viser at…». Vi befinner oss i en tidsalder hvor vi bades i løgn, selv fra myndighetenes side. Fordi myndighetene er nedi lomma på store kapitalistiske krefter.
Wikipedia: Astroturfs «dream come true»
Vet dere lesere hvilken referanse som er den hyppigst brukte på Internett i dag? Jo, det er Wikipedia. Wikipedia framstår som selve sannhetens fyrverkeri for mange mennesker, men her er det noe viktig folk flest ikke har fått med seg. Det dreier seg om det faktum at innholdet på Wikipedia kan kan redigeres av hvem som helst. Og akkurat dette er noe astroturf har visst å utnytte til fulle. Wikipedia er astroturfs egen ønskedrøm, for når det gjelder stoff i Wikipedia som enten er sterkt politisk ladet eller har stor profitt forbundet med seg, er astroturf og hele det politisk-kapitalistiske maskineriet på plass for å kunne kontrollere informasjonen. Via anonyme Wikipedia-redaktører overvåkes de respektive artiklene i Wikipedia, slik at innholdet skal slutte opp om en spesiell agenda. Som nevnt, agendaen kan være den å selge et bestemt produkt eller det kan dreie seg om å oppnå politiske målsetninger. Eller noe annet. Det er i denne smørja at sannhet og fakta fordamper, mens det som står igjen er løgnaktig propaganda og produktreklame.

For de som måtte betvile det jeg her sier, gjør følgende eksperiment: forsøk å finne en Wikipedia-artikkel om ett eller annet politisk hett tema, f.eks. islam. Forsøk deretter å korrigere noe av innholdet i artikkelen til noe du positivt vet er rett, og lagre deretter din modifisering. Du vil oppleve at artikkelen blir tilbakestilt til sin originale tilstand, gjerne i løpet av få sekunder, slik at de samme løgnene igjen er på plass. Her snakker vi om en betalt 24/7 vakttjeneste!

Hvem er troverdige kilder sett gjennom Wikipedias øyne?
Attkisson forteller om en hendelse i 2012, hvor den berømte forfatteren Philip Roth forsøkte å korrigere Wikipedia-artikkelen som omhandlet ham selv. Det viste seg å være umulig, for Wikipedias anonyme redaktører tilbakestilte Roths korreksjon til de samme løgnene som før. Etter mye slit greide Roth endelig å komme i kontakt med en ansvarshavende person i Wikipedia. Han forsøkte finne ut av hvorfor det var umulig å få lagret korrekt informasjon i oppslagsverket, og han fikk da til svar at han ikke ble ansett som en troverdig kilde til opplysninger om seg selv(!)

Wikipedia tilbød en egen PR-tjeneste(!)
På ett tidspunkt tilbød Wikipedia en PR-tjeneste til aktører som ønsket å få manipulert informasjon til sin egen fordel. Dette var helt i mot Wikipedias egne skrevne statutter. Angivelig. Som eksempel her kan nevnes at Wikipedias artikler motsa troverdig, fagfellevurdert medisinsk forskning i 90% av tilfellene. Når et oppslagsverk tilbyr PR-tjenester mot betaling, burde alarmbjeller kime. Det er god grunn til å ta innholdet i Wikipedia med mange klyper salt. Et tips til leserne er å bruke Store Norske Leksikon på nett (snl.no) som oppslagskilde heller enn Wikipedia.

Hvordan identifisere astroturf?
Én av de virkelig sikre tegn på at du har med astroturf å gjøre, er den utstrakte bruken av svertende karakteristikker. «Kvakksalver», «gal», «paranoid», «pseudo» og «konspiratorisk» er eksempler i så måte. Astroturfere later noen ganger som om de avslører myter som ikke er myter i det hele tatt. Generelt bør man være på vakt når tema ikke får fokus, men heller den eller de som framfører tema. I slike tilfeller er det ofte et astroturf-maskineri i bakgrunnen. Et annet godt kjennetegn på astroturfere, er at de går i strupen på varslere heller enn de det varsles om. Astroturf stiller spørsmålstegn ved de som stiller spørsmålstegn ved autoriteter, og ikke autoritetene selv.

Her kan du høre Attkisson i dette TEDx-foredraget:

 

Se også Atkissons eget nettsted her.

underskrift_are_blaa


Hvis du setter pris på bloggen vår og vil støtte oss med en slant, blir vi veldig glade. Merk i så fall overføringen med «Donasjon» og send enten via vipps til 98230377 eller via den gule Doner-knappen under (Paypal).

doner_knapp_fin
Tusen takk! hjerte_fin


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s